top of page
chivalricregulus

Majistral Ham Madde Nedir? Nasıl Üretilir?

Majistral ilaçlar, bir doktor veya veterinerin reçetesine göre bireysel bir hasta veya hayvan için eczanede hazırlanan tıbbi ürünlerdir. Bunun yanı sıra belirli reçeteler ile hazırlanan kozmetik ve dermatolojik ürünler bulunur. Bu ürünlerin hazırlanabilmesi adına majistral ham madde üretiminin gerçekleştirilmesi gerekir.





Majistral Ham Madde Nedir?

Bir eczacı tarafından bir ilaç laboratuvarında doktor talimatına göre paketlenip etiketlenen kişisel ilaçlara majistral ilaçlar denir. Bu ilaçlar, hastanın hastalığının şiddeti, fiziksel özellikleri gibi faktörler dikkate alınarak geleneksel formüllere göre kişiye özel dozlarda hazırlanır. Piyasadaki çoğu ilacın hazır formülasyonlarının (müstahzarlarının) bulunması nedeniyle reçete yazma ve isteme sıklığı azalsa da, hastalara fayda sağladığı için hala etkilidir. Majistral ilaçlar birçok farklı majistral ham madde aracılığıyla üretilebilirler. Majistral ham maddelerin nihai tüketiciye başarılı bir şekilde ulaştırılması da bir o kadar önemlidir. Ham maddeler steril bir ortamda taşınmalı ve hızlı bir şekilde ulaşımı sağlanmalıdır.



Majistral Ham Madde Nerelerde Kullanılır?

Majistral ham maddeler, çoğunlukla majistral ilaçların hazırlanmasında kullanılırlar. Bu ilaçlar hazır olarak üretilmediği için, ham madde oranlarına dikkat etmek oldukça önemlidir. Majistral ham maddelerin kullanıldığı alanlardan bazıları aşağıdaki gibidir;


  • Lugol Çözeltisi: Antiseptik özelliğinden dolayı yaraları iyileştirmek için kullanılır. İyot ve potasyum iyodür bir cam havanda ezilir ve suda çözünür bir mezura uygulanır.

  • Tentürdiyot: İyot ve sodyum iyodür saat camı ile tartılır, cam havana aktarılır ve ezilir. Bu, 50 dereceye ayarlanmış ispirto içinde eritilir, ardından harcın geri kalanı ispirto ile yıkanır ve hacim eklenir. Haricen yara pansumanlarında antiseptik olarak kullanılır.

  • Kireç Linimenti: Zeytinyağı bir cam şişeye aktarılır, şişe içinde döndürülerek cam duvar üzerinde bir film oluşturulur. Daha sonra taze hazırlanmış ve süzülmüş kireç suyu eklenir ve şişesinin kapağı kapatılarak kuvvetlice çalkalanır. Beyaz emülsiyonun oluşumu tamamlandıktan sonra karıştırma işlemi durdurulabilir. Etiketlenip hastaya sunulur. Haricen egzama ve sedef tedavisinde kabuğu yumuşatmak için kullanılır. Sabun, yağ veya alkol içeren emülsiyonlar halindeki, kalın veya sıvı haldeki deriyi ovmak veya ovmak için kullanılan müstahzarlardır.

  • Saç Kıran Çözeltisi: Kloral hidrat tartılıp öğütüldükten sonra, ayarlanmış alkollü bir havanda eritilir. Eter ve buzlu asetik asit yavaşça eklenir ve cam şişelerde paketlenir ve etiketlenir. Pelladi tedavisinde haricen kullanılır. Üretim sırasında çeker ocak altında çalışmak önemlidir.

  • Limon Kolonyası: Limon özü alkolde çözülür. Elde edilen karışıma distile su ilave edildikten sonra filtre kağıdından süzülerek paketlenebilir.

  • Güneş Yanığı Losyonu: Kalamin ve çinko oksit gliserinle birlikte ezilerek macun haline getirilir. Gül suyu ekleyin. Kafurun eritildiği alkol daha sonra bu karışıma eklenir. En son kalan gül suyu eklenir ve homojen olana kadar karıştırılır ve paket hazır hale gelir.

  • Saç Toniği: Parfüm etanolde çözünür. İyice karıştırarak gliserin ve su yavaş yavaş eklenir. Daha sonra filtre kağıdından süzülerek berrak bir çözelti elde edilir.

Majistral ham maddeler ilaçların yanı sıra kozmetik ve dermatolojik ürünlerde de sıklıkla kullanılır. Bu tip çözelti karışımlarında majistral ham madde oranlarını çok iyi ayarlamak gerekir. Özellikle cilt ile temas eden ürünlerde tehlikeli bir duruma yol açmamak için ham maddeler iyi bilinmelidir.





Majistral Ham Madde Nasıl Üretilir?

Majistral ham maddeler laboratuvar ortamında son teknoloji ürünler ile üretilirler. Majistral ilaç yapımında sürecin bir uzman tarafından ilerletilmesi gerektiği gibi ham madde üretiminde de kalite, yüksek teknoloji ve tecrübe oldukça önemlidir. Laboratuvar koşulları, kullanılan ekipmanlar ve ekip kalitesi ham maddenin kalitesini de etkiler. Çeşitli testler sonucunda ham madde son halini alır.


Daha fazlası için sosyal medya hesabımızı takip edebilir ya da buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

229 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page